Moa Gustafsson, jag

 
Detta är alltså jag, Moa Gustafsson. Den nittonåriga fotografen och orienteraren från Västkusten. I denna stund funderar jag på vad jag vill göra med livet, något gott, ja det är klart men vadå? Mitt liv just nu kretsar kring orientering och foto. De är de störsa intressena jag har, och det blir som en livsstil jag lever. Jag tränar, äter, sover, fotograferar och tävlar. Allt för att bli bäst, bäst, bäst.
 
När det gäller saker som fotografering och media överhuvudaget är jag ambitiös och vill alltid att allt ska vara perfekt. Jag gillar ha struktur på mina socialamedier men i vardagslivet finns det inte mycket utav sådant. Jag är en klippa på att stöka till det och tappa bort saker även fast jag försöker att ha koll. Men jag är ju en examinerad teknist, och som teknist är man ju känd för att vara lat och komma på smarta på lösningar och det tycker jag passar bra in på mig.
 
I framtiden ser jag mig själv som något form av akritekt eller typ som Ernst. Det vore kul. Jag läser faktiskt Biologi 1 på komvux för att få behörighet till Landskapsarkitektprogrammet. Och det är väl ungefär så långt i min livsplanering jag kommit, vettigt och gott, ja det kan det nog bli. 
 
Orineteringen är en sport som alltid funnits i mitt liv då alla i min familj är flitiga utövare. Alla minnen jag har involverar nog något med orientering då det är en sport som får en ut ur huset. Vi åker långa vägar för att springa i annorlunda terräng och umgås, inte bara med familjen utan även alla andara inom sporten. Det är inte bara känslan av att kunna bemästra kartan och bli skitig och svettig som jag älskar, den bästa biten är nog alla vänner jag har på grund av sporten. Utan dem är ingenting och inte sporten heller. 
 
Eftersom jag känner mig själv så bra kan jag skirva hur mycket som helst om vad jag gillar och inte gillar osv osv men att skriva för mycket är inte min grej så ni får helt enkelt följa mig här på bloggen om ni villl lära känna mig ännu bättre. Puss å kram.
 
Jag gillar: godsaker, att tävla, kläder, musik, människor som bryr sig och att fotografera och killar
Jag ogillar: att göra saker som jag ångrar
Saker jag är bra på: köpa dyra tekniska prylar och slösa pengar 
Saker jag är mindre bra på: komma ihåg
 
 

Världens bästa sport

 
Jag håller på med världens bästa sport. Det gör jag verkligen. Att jag håller på med orientering har inte enbart gjort att jag kan ta mig fram i okänd terräng med hjälp av karta, det har lett till så mycket mer som tillexempel det ni ser på bilderna ovan. Utan orienteringen hade jag aldrig träffat alla mina underbara vänner, jag hade aldrig besökt de platser jag varit och sprungit på, jag hade aldrigt känt den gemenskap som finns mellan alla orienterare. Det finns plats för allas personligheter och det spelar ingen roll hur duktig man är, det är kul ändå just för att gemenskapen finns. Och att få uppleva allt detta får mig att må så himla bra. Det går inte att beskriva hur mycket denna sport betyder för mig. Jag har lärt mig otroligt mycket av den. 
 
Alla dessa bilder ovan är från resan upp mot Boden och O-ringen. Några på klättringen i Skuleskogen och en hel del bilder på en katt Jeanette och jag hittade på campingen vi bodde på (Gullviks camping). Vi blev typ kära i den haha och var tvugna att gosa med den. Några är från tävlingaran som vi sprang och resten är från när vi skulle bada. Det var 16° i vattnet! Sjukt kallt! 
 
Det var riktigt kul att åka upp en vecka innan o-ringen och få se lite mer utav Sverige och ungås med Jeanette och hennes familj. 

Två himlans bra filmer

 
Här är två riktigt bra filmer från O-ringen i år. Det är inte jag som gjort dessa utan två grymma pojkar som lagt ner mycket jobb för att få det så bra! Tittar ni på dem kanske ni får en bättre bild om var o-ringen är och om inte det får ni i alla fall se två filmer som jag blir väldigt glad av att se. Och just det, jag är med i en av dem! 
 
Önskar att jag också kunde göra lika bra filmer om oringen men man hinner inte riktigt med när man själv springer. När jag kommer hem (är inte hemma än kommer hem i kväll vid tio) ska jag försöka summera dessa två veckor lite kort, nu ska Jeanette och jag fortsätta dega i våra sängar.  

Utdrag ur funbeat, min träningsdagbok

Ett av de mål jag satt upp inför året 2013 är topp 20 på o-ringen. Bara jag gör stabila lopp vet jag att jag kan klara av det. Men ni som följt mig och min träning under den tid jag haft funbeat vet att jag har haft det struligt. Både med skador som schlatter och benhinne-problem och förkylningar blandad med hals ont och kanske det jag blev mest förvånad över; ansträngningsastma. Ja, jag har faktiskt det. Jag har pratat med en riktigt läkare som säger att det är okej för mig att använda brickanyl (astmamedicin). Han påstod även att ansträngningsastman kan ha påverkat att jag blivit förkyld väldigt ofta och fått ont i halsen.

Som ni märker har det inte varit lätt att träna den mängd som jag velat och som kanske behövts för att nu nå mitt mål. Därför är det med blandade känslor jag reser mot Boden. Med över 50 sjukdagar i bakfickan och de senaste för mindre än en vecka sedan är motivationen och tron på mig själv inte så stor. Hur ska jag orka prestera varje dag? Jag famlar mellan att försöka satsa eller inte. Jag har ju mitt mål men när inget gått som jag velat är det svårt att föreställa sig att jag kommer lyckas.


I Örnsköldsvik med fam Jönsson Hellstadius

Nu är jag så långt norr ut att det sänds gamla tv-reklamer fortfarande på tv. Jag är alltså i Örnsköldsvik och det är 90mil hemifrån! 90mil!! Om ni undrar varför jag är här är det för att jag är på väg mot Boden med Jeanettes familj. Än så länge har vi tränat tre gånger, löpning, backintervaller och orientering. Igår var vi även i Skuleskogen och klättrade. Det var jättehäftigt! Man satt endast fast i en vajer som man följde upp till toppen. På bilderna set ni Jeanette och Frida. Imorgon ska vi tävla, lycka till till mig!


Smögen x2

 
I veckan har jag besökt Smögenön två gånger. Första gången med min storasyster och andra med Fanny, min polare från Holgy. De översta bilderna är ifrån när jag och Linni var där och de undre är då ifrån när fanny var med. 
 
 
Fanny kom hit i tisdags eftermiddag och åkte hem igår vid fem tiden. Det var så kul att hon kom för det var ett tag sedan vi sågs och vi behövde ha en liten reunion och prata om allt som hänt sedan sist. Jag har visat henne runt i vår stora stad och hela vägen ut till Smögen. För det mesta har vi jobbat på brännan och Fanny har fått en sån rand så det är helt sjukt! Man kan tro att hon varit utomlands och så kommer jag med en liiiten liiten. Aja jag är inte lika vit som jag är på vintrarna längre iaf haha. 

En dag på sjön

Igår åkte pappa, mamma och jag ut till Grundsund. Jag körde! Och för en gångs skull gick det faktiskt bra. I Grundsund har jag inte varit på väldigt länge vilket är synd för det är så mysigt och jag gillar verkligen det stället oh at åka ut med båten och fiska. 
 
 
Idag har jag cyklat, cyklat och cyklat. Över tre mil blev det! Avslutade dagen på Snäckan med min finaste Liselott, hur mysigt som helst. 

Sommarplaner

Nästan halva sommaren har passerat och det är äntligen nu allt drar igång. För mig i alla fall så jag tänkte berätta lite om vad som komma skall...!
 
- Redan idag händer något kul. Pappa och jag ska åka ut till Grundsund där min farbror förtöjer sin båt. Vi ska åka med den och fiska makrill vilket var hur längesedan som helst vi gjorde det sist! Därför ska det bli extra skoj! 
- Nästa grej som är inplanerad är att Fanny kommer hit!! Hon ska stanna här två nätter så vi har gott om tid att hippa på saker. Vi ska bla åka ut till havet för Fanny bor mitt i skogen så hon ser inte det så ofta ;);)
- Om en vecka tar jag tåget till Södertälje och Jeanette för att sedan hänga med hennes familj till O-ringen som går i Boden. Vi ska åka över en vecka i förväg just för att det är så långt. Vi ska stanna halvvägs och springa Högakustens 2-dagars. 
- O-ringen i Boden är ett måste så det är självklart att jag ska på det! 
- Efter o-ringen har jag två lediga veckor som jag tänker fylla med lite allt möjligt innan jag drar i väg på nästa orienteringstävling. Bla Tält-over med Lina, Ina och Anna! Jag kanske ska åka till Hallsberg för att hjälpa till arrangera "distriktsmatchen" tillsammans med flera från Holgy. Pappa har även semester då så vi lär hitta på något. Jag kommer också försöka träffa mina kompisar här i Uddevalla också! 
- I mitten/slutet av augusti åker jag med klubben till Gotland för träning/tävlings-läger. Ska bli jättekul att åka till Gotland! Har varit där som liten men kommer inte ihåg någonting men har ju hört att det ska vara riktigt fint så det ser jag fram emot. Hoppas nu bara att vädret vill vara med mig! 

Idre!

Woho här kommer en drös med bilder från Idre-resan. Varning för grov bild på mig i slutet haha,
 
 
 

smile

Gårdagen avslutades inte så worthless som den börjde. Cyklade ner till Liselott som jobbade i glasskiosken på torget, köpte en glass av henne och sedan hängde vi hela kvällen. Inte i glasskiosken såklart utan hemma hos henne, vi såg på två filmer, åt popcorn och pratade. Härligt, gött och behövligt. Kom hem vid ett i natt och vaknade vid tio idag lite mer förkyld än igår. 
 
 

Idag deppar jag

Idag gör jag ingenting. Jag ligger inne i  min säng med datorn i knät. What a wasted life. Det är ju inte direkt såhär jag vill att sommaren ska se ut men hur jag än beter mig bilr jag fasen alltid sjuk. Jag som hade tänkt att springa intervaller och köra löpskolning idag... Blä på allt. 
 
Ni får iaf några sommriga bilder från midsommar att titta på..